Jedinečné poklady Uzbekistanu

Destinácia: Uzbekistan
Kód zájazdu: 1353039
Cena od: 2 840,73 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

15.06.2025 12 dní First Minute 2 840,73 € +0 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Úvod:
12-dňový letecký zájazd

Úvod:
Uzbekistan je plný krásnych stavieb, bohatej histórie a slávy pre Hodvábnu cestu, po ktorej sa neprevážal len hodváb, ale rôzny iný luxusný tovar, ako kožušiny, keramika, škoricová kôra, ktoré boli v stredoveku veľmi žiadané a atraktívne. A vďaka obchodu sa z Uzbekistanu stalo stredisko umenia, vzdelania a vedy, čo dosvedčujú jeho úchvatné stavby roztrúsené po celej zemi.

Program:
1. deň:
Odlet z Viedne do Uzbekistanu

2. deň:
Priletíme do mesta Taškent v ranných hodinách. Po krátkom oddychu si dáme raňajky a začneme náš program prehliadkou hlavného mesta. Taškent sa nám predstaví ako kozmopolitné mesto v srdci Strednej Ázie. Má bohatú históriu, ktorá siaha až do staroveku. Bol dôležitým mestom na Hodvábnej ceste a počas storočí prešiel mnohými kultúrnymi a politickými zmenami. Mesto kombinuje modernú architektúru s historickými pamiatkami. Po zemetrasení v roku 1966 bola veľká časť mesta znovu postavená, čo viedlo k modernému vzhľadu mesta.

3. deň:
Ráno sa presunieme na letisko k miestnemu preletu do mesta Nukus. Nukus bol založený v roku 1932 a od tej doby sa stal dôležitým administratívnym, kultúrnym a ekonomickým centrom Karakalpakstanu. Je známy predovšetkým pre svoju zbierku moderného umenia, ktorú vystavuje Múzeum umenia Karakalpacka, často nazývané aj "Savitskyho múzeum". Múzeum bolo založené ruským umelcom Igorom Savitskym a obsahuje jednu z najväčších zbierok avantgardného umenia zo Sovietskeho zväzu. Urobíme si krátku prehliadku mesta, zastavíme sa pri soche básnika Berdakha, pozrieme si Radnicu a budovu divadla. Naša cesta povedie do mesta Khiva, kam dorazím popoludní. Aby nám cesta rýchlejšie ubiehala, budeme mať zopár zastávok, napr. pri Veži mlčania, čo je tradičná zoroastriánska dakhma, pozrieme si i Toprak-Kala, nachádza v púšti Kyzylkum.  Toprak-Kala slúžilo ako administratívne, politické a kultúrne centrum regiónu. Bolo jedným z hlavných miest ríše a hrala dôležitú úlohu v obchode a politike. A svoje brány nám otvára Khiva.

4. deň:
Khiva bola kedysi hlavným mestom regiónu Chorezm, ktorý bol nazývaný i „krajinou Slnka“.  Je známa svojou bohatou históriou, krásnou architektúrou a dôležitou úlohou na Hodvábnej ceste. Historické centrum, známe ako Itchan Kala, je opevnené mesto zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Je to jedno z najzachovalejších stredovekých miest v Strednej Ázii. Nachádza sa tam niekoľko medres (islamských škôl), vrátane Medresy Mohammeda Amin Khana, ktorá je najväčšou medresou v Strednej Ázii. Mesto je známe svojimi krásnymi minaretmi a mešitami, vrátane známeho minaretu Kalta Minor a mešity Juma. Obdivovať budeme Citadelu, palác Tash-Khovli, mauzóleum Pakhlavan Makhmud a minaret Islam Khoja, ktorý je jednou z najznámejších a najvýznamnejších historických stavieb v Khive. Táto impozantná stavba je charakteristickým prvkom siluety mesta a je považovaná za symbol architektonického dedičstva Chórezmu.

5. deň:
Z nádhernej Khivy sa presúvame do jedného z najstarších miest v regióne, do Buchary. Po ceste sa zastavíme v malých dedinkách, aby sme spoznali život miestnych obyvateľov. Hodvábna cesta viedla z Buchary do Khivy cez púšť Kyzyl-Kum, pozdĺž ktorej pôjdeme aj my. Zastavíme sa na nádherných vyhliadkach na rieku Amu Darya a na púšť.

6. deň:
Buchara bola osídlená už pred viac ako 2500 rokmi. Bola dôležitým centrom obchodnej cesty známej ako Hodvábna cesta, ktorá spájala Čínu s Európou.  V období 9. až 10. storočia sa Buchara stala centrom islamského učenia a kultúry. Objavovať začneme Staré mesto. Navštívime starobylú pevnosť, ktorá slúžila ako rezidencia bucharských emirov. Citadela obsahuje rôzne múzeá a ponúka pohľad na históriu regiónu. Jeden z najznámejších symbolov Buchary, postavený v roku 1127, minaret Kaylan, je vysoký 47 metrov a je považovaný za majstrovské dielo stredovekej architektúry. V meste sa nachádza veľké množstvo medres. Pozrieme si aj mauzóleum Chasma Ayub a mauzóleum Samanid, ktoré nechal postaviť v 9. storočí Ismail Samani, prvý tunajší vládca pre svojho otca. Neskôr sa mauzóleum stalo rodinnou hrobkou. Má unikátne zdobenie a vytvára neopakovateľnú hru svetla a tieňa. Zaujímavý je aj letný palác, ktorý postavil bukharský Mir Sayyd Muhammad Alim Khan pre svoju manželku, po jej smrti bol palác pomenovaný Sitorai Mokhi Khosa – Hviezda žiariaca ako mesiac. Ikonou Bukhary sú aj staré obchodné centrá s kupolami - Zargaron, Telpak Furushon, Sarrofon a Tim Abdulla Khan.

7. deň:
Ráno opustíme mesto Buchara a vydáme sa smer Yangikazgan. Cestou sa zastavíme v meste Nurata, kde navštívime mešitu so svätenou pramenitou vodou. V miestnom dome si vychutnáme s domácimi obed a budeme pokračovať do púšte, kde sa ubytujeme v jurtovom kempe. Skutočným zázrakom prírody je jazero Aydarkul uprostred púšte. Jeho vznik je veľmi záhadný. Užijeme si voľný čas na jeho brehoch, pokocháme sa nádhernou púšťou okolo. Vrátime sa do kempu, kde si oddýchneme. Večeru budeme mať pod holým nebom, pripravovanú na ohni a doprevádzanú spevom ľudových piesní miestnym spevákom.

8. deň:
Život miestnych obyvateľov spoznáme v dedinke Sentyab. Dedinka sa nachádza ďaleko od bežných ciest a od civilizácie, v malebnej horskej oblasti s čerstvým vzduchom a všade je počuť spev vtákov. Zážitkom bude i ubytovanie v tradičných uzbeckých horských domoch.

9. deň:
Ráno sa vydáme na našu cestu do Samarkandu. Samarkand je jedným z najstarších miest v strednej Ázii, s históriou staršou ako 2500 rokov. Pozrieme si veľkolepé námestie Registan, pozostatky mešity Biby-Khanum, bazár Siab, observatórium Ulugbek, nekropolu Shakhi-Zinda a mauzóleum Gur-Emir.

10. deň:
Ráno navštívime múzeum Afrasiab a hrobku svätého Daniela. V dedinke Konigil preskúmame tradičný postup výroby samarkandského papiera z moruše (je známy aj ako hodvábny papier). Pomotáme sa ešte po meste a presunieme sa na vlakovú stanicu, kde na nás už čaká rýchlovlak Afrosyiob, s ktorým sa približne za dve hodiny presunieme do hlavného mesta Taškent.

11. deň:
Ráno začneme prehliadkou Starého mesta s komplexom Khast-Imam, kde sa zachoval svetoznámy Korán kalifa Uthmana-Osmana. Navštívime madrasu Barak-Khan, mešitu Tillya-Sheykh, mauzóleum a islamský inštitút. Atmosféru nasajeme na miestnom bazáre Chor-Su. Metrom sa odvezieme do centra, ktorému dominujú Námestie Amira Timura a Námestie Nezávislosti a nazrieme i do Múzea úžitkového umenia. Potúlame sa uličkami.

12. deň:
Pred nami je už len transfer na letisko a odlet do Viedne.


Ubytovanie:
3* hotely.

Stravovanie:
Polpenzia.


Doprava:
Letecká.


Celková cena zahŕňa:
Leteckú dopravu z Viedne s prestupom, vrátane letiskových a servisných poplatkov. Transfer BA-letisko-BA. Všetky miestne transfery. Miestny prelet Taškent - Nukus. Rýchlovlak Samarkand-Taškent. 10 x ubytovanie s raňajkami v 4* hoteloch. 9 x večera. Vstupy a výlety podľa programu. Miestnych sprievodcov a sprievodcu CK.

Celková cena nezahŕňa:
Doplatok za jednolôžkovú izbu. Stravu a nápoje mimo uvedeného. Fakultatívne aktivity. Povinné prepitné pre miestnych sprievodcov a vodičov 70 EUR/osoba (vyzbiera sprievodca na mieste). Cestovné poistenie.

Generované systémom ProfiTour