Čína, Tibet, Nepál

Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1353219
Cena od: 5 094,92 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

03.06.2025 14 dní First Minute 5 094,92 € +0 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Úvod:
Objavte tajomstvá starovekej Ázie na unikátnom zájazde, ktorý vás zavedie do srdca Číny, mystického Tibetu a úchvatného Nepálu. Prejdite sa po Veľkom múre, pocíťte duchovnú atmosféru tibetských kláštorov a zažite neopakovateľný výhľad na Himaláje. Táto cesta je dokonalou kombináciou kultúry, histórie a prírodných krás, ktorá vás zaručene obohatí o nezabudnuteľné zážitky a nové pohľady na svet.


1. deň:
Z Viedne odletíme smer Peking, Čína.

2. deň:
Po prílete do Pekingu sa presunieme do hotela ubytovať sa a hneď začneme so spoznávaním tohto pulzujúceho mesta. Zamierime k Veľkému čínskemu múru, ktorý sa nachádza 65 kilometrov od centra Pekingu. Je jedným z najväčších architektonických zázrakov sveta a jedným z najznámejších symbolov Číny. Je to rozsiahla sieť opevnení, ktorá bola postavená, aby chránila čínske impériá pred nájazdmi nomádskych kmeňov zo severu. Múr prechádza cez rôzne terény vrátane hôr, púští a plání, a jeho celková dĺžka sa odhaduje na približne 21 196 kilometrov.

3. deň:
Po raňajkách začneme prehliadkou námestia Tiananmen, prezývaným aj námestím Nebeského pokoja. Toto pomenovanie nesie preto, že aj napriek svojmu umiestneniu v centre mesta dodáva návštevníkom vo svojich záhradách pocit harmónie v spojení s prírodou. Následne zamierime do Zakázaného mesta, paláca s vyše 500-ročnou históriou, kde žilo 24 cisárov. Ako najväčší staroveký palác má viac ako 9 000 izieb. Za Zakázaným mestom nájdeme park Jingshan, z jeho kopca si môžeme vychutnať panoramatický výhľad na mesto. Poslednou zastávkou dňa bude Chrám nebies, miesto, kde sa starí čínski cisári modlili za dážď, prosperitu pre krajinu, ľud a mier.

4. deň:
V ranných hodinách sa presúvame na vlakovú stanicu. Vyskúšame si cestu moderným vysokorýchlostným vlakom so špičkovým vybavením do Xining. Z Xining sa presunieme vlakom do Tibetu. Vo vlaku aj prenocujeme.

5. deň:
Počas našej cesty vlakom náš čakajú neuveriteľné výhľady na rozľahlú púšť, zasnežené hory, nekonečné pasienky a úžasné jazerá. Po príchode do Lhasy nás čaká oddych po náročnej ceste.

6. deň:
Palác Potala je známy aj ako „Zimný palác.“ V tomto 13-poschodovom komplexe sa nachádza vyše 10 000 svätýň, 200 000 starobylých obrazov a približne 1 000 izieb. Prejdeme sa jeho starobylými komnatami a uvidíme dávne tibetské umenie v celej svojej kráse. Ďalšou zastávkou bude Chrám Jokhang, ktorý je považovaný za najposvätnejší chrám celého Tibetu. Na záver dňa si budeme môcť kúpiť ručne vyrábané predmety a starožitnosti na najpopulárnejšom trhu Barkhor.

7. deň:
Na západ od Lhasy sa nachádza Kláštor Drepung. Za svojich čias slúžil ako centrum učenia a kláštorného výcviku, do ktorého prichádzali mnísi z celého Tibetu. Ďalší kláštor z trojice sa nachádza na úpätí hory Purbuchok. Kláštor Sera bol založený v roku 1419 a žijú v ňom mnísi až dodnes. Budova nás ohromí svojou stavbou a artefaktami uloženými v jej chodbách, no jej najzaujímavejším prvkom je 9 metrov vysoký obraz Maitraya.

8. deň:
Dnes zamierime do oblasti Gyantse a navštívime chrám Drolma Lhakang, kde najväčší majster Atisha strávil posledné roky svojho života. Tento chrám je zasvätený „Matke oslobodenia“, budhistickej bytosti známej ako Drolma alebo Tara. Počas našej jazdy do Gyantse sa zastavíme na úpätí Kampa la. Očarí nás pohľad na jazero Yamdrok a jeho nebesky modrú vodu.

9. deň:
Hlavnou atrakciou mesta je stúpa Kumbum, čo je 35 metrov vysoká náboženská stavba s bielymi vrstvami zdobenými ozdobnými pruhmi a zlatou kupolou v tvare koruny. Nejde však iba o chrám, ale o komplex nekonečného radu kaplniek. Kumbum znamená v tibetčine 100 000 obrázkov a každá jeho kaplnka je vyzdobená nástennými maľbami božstiev. Pýchou náboženskej kultúry je Kláštor Palcho. Je rozdelený na viacero sektorov z tibetského budhizmu. Je tiež známy svojimi výraznými sochami, architektúrou a nástennými maľbami. Presúvame sa do Shigatse.

10. deň:
V dopoludňajších hodinách navštívime domov Panchan Lamu, kláštor Tashilunpo. Odvezieme sa do malého mestečka Lhatse, kde budeme mať možnosť ochutnať miestnu kuchyňu. Naša cesta bude pokračovať do národnej prírodnej rezervácie Mount Everest cez priesmyky Tsola a Gyatsola. Tu na nás dýchne duch Himalájí v priesmyku Gawula a nezabudnuteľný pohľad na západ slnka na zasneženom vrchole Everestu.

11. deň:
Čaká nás cesta pozdĺž jazera Peku Tso, cez priesmyk Yang do La do pohraničného nepálskeho mesta Kyirong. Toto mesto je známe pre svoj kultúrny a historický význam, v minulosti sa využívalo ako centrum obchodu a bolo aj domovom veľkého svätca a guru z 11. st., Milarepa.

12. deň:
Po raňajkách prejdeme cez Most priateľstva ponad riekou Sun Kosi a stretneme sa s naším sprievodcom z Nepálu. Naším cieľom je mesto Káthmandu.

13. deň:
Posledný deň programu sa bude niesť v duchu spoznávania kultúry mesta. Začneme návštevou Opičieho chrámu, týčiaceho sa na vrchole kopca, pokračujeme najstaršou a najzáhadnejšou zo všetkých svätýň v údolí, stúpou Swayambhunath. Je charakteristická svojou bielou kupolou s trblietavou zlatou vežou, ktorá je viditeľná zo všetkých strán údolia na mnoho kilometrov. Poprechádzame sa po mohutnom komplexe Durbar, ktorý pozostáva z troch hlavných námestí, na ktorých sa nachádzajú paláce, chrámy a nádvorie. V týchto palácoch vládli a boli korunovaní králi. Nachádza sa tu najstarší chrám, venovaný kráľovskej bohyni dynastie Malla, Taleju Bhawani, po ktorej nesie aj svoje meno. V celej oblasti je cítiť čaro starého mesta, ktoré zapadá do tradičnej architektúry v bohatom kultúrnom prostredí. Všetky tieto klenoty patria do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Následne budeme mať možnosť sa zviesť na tradičných vozoch zo starého mesta do Thamelu cez miestny bazár Ason, kde si nakúpime suveníry a ochutnáme miestne delikatesy. Znalcov umenia a architektúry poteší poobedná návšteva námestia Patan Darbar, ktoré tvorí množstvo rôznych budhistických a hinduistických chrámov a viac ako 1 000 pamiatok. Námestie dnes slúži ako múzeum pod holým nebom.

14. deň:
Tu sa naše magické dobrodružstvo končí. Transfer na letisko a odlet do Viedne.

Ubytovanie:
3* hotely.

Stravovanie:
Raňajky.

Generované systémom ProfiTour