Termálna Riviéra, Sarajevo a Bosnianske pyramídy

Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1353816
Cena od: 537,82 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

16.04.2025 5 dní First Minute 537,82 € +0 € autobusová
29.10.2025 5 dní First Minute 537,82 € +0 € autobusová

Popis zájazdu

Úvod:
Objavte s nami poklady v srdci Bosny a Hercegoviny. Ilidža, známa svojimi termálnymi prameňmi a kúpeľmi, je ideálnym miestom na relaxáciu, zatiaľ čo blízkosť Sarajeva poskytuje návštevníkom bohaté historické a kultúrne zážitky. V neposlednom rade, záhadné Bosnianske pyramídy, ktoré priťahujú pozornosť vedcov a turistov z celého sveta, pridávajú do tejto oblasti tajomný a fascinujúci rozmer. Táto destinácia ponúka kombináciu oddychu, dobrodružstva a objavovania.

1. deň:
Z Bratislavy odídeme v skorých ranných hodinách (6.00 h), smer Chorvátsko. Prvá zastávka bude v Chorvátskom meste Osijek. Osijek sa nachádza vo východnom Chorvátsku. Ponúka návštevníkom barokovú nádheru a živú kultúru. Historická pevnosť Tvrďa, srdce mesta, skrýva príbehy z čias minulých. Prejdeme sa pozdĺž rieky Drávy, vychutnáme si pokoj a ticho v zelenom prírodnom parku Kopački rit alebo sa ponoríme do miestnej pohostinnosti. Osijek je miestom, kde sa história a modernosť harmonicky spájajú a zaujmú každého návštevníka. Pokračujeme do mesta Tuzla. Tuzla je mesto v Bosne a Hercegovine, ktoré je známe soľnými jazerami a dlhou históriou ťažby soli. Je to kultúrne a hospodárske centrum severovýchodnej Bosny a jedno z najstarších miest v krajine. Je známa tiež parkmi, múzeami a historickými pamiatkami, ktoré odrážajú bohatú históriu regiónu. V neskorších večerných hodinách prichádzame do komplexu Ildža Termalna rivijera Sarajevo.

2. deň:
Sarajevo je miesto, kde sa Východ stretáva so Západom. Je to mesto, kde sa stretávajú rakúsko-uhorské a osmanské vplyvy, kde spoza budov v secesnom štýle vykúkajú minarety a kde sa mieša bohatá kultúra s náboženskou rozmanitosťou "Sarajevo budi se“. Aj s takýmto nápisom sa stretneme v hlavnom meste Bosny a Hercegoviny. Mesto, ktoré bolo dejiskom atentátu Františka Ferdinanda, usporiadateľom zimných olympijských hier v roku 1984, ale aj smutným pozorovateľom krvavého obliehania o necelých desať rokov neskôr, si prešlo naozaj všetkým. Sarajevo, so symbiózou troch náboženstiev, je dnes nazývané európskym Jeruzalemom. Spoznáme Baščaršiju. V preklade znamená baš – hlavné a čaršija – trhovisko. Ochutnáme pravú bosniansku kávu a domáce špeciality. Večer budeme mať možnosť využiť termálne bazény.

3. deň:
Necelých tridsať kilometrov od Sarajeva sa rozprestiera mestečko Visoko a kontroverzné pyramídy. V Bosnianskom údolí pyramíd stojí celkom 5 historických pamiatok, Pyramída Slnka, Mesiaca, Draka, Zeme a Lásky. Sú väčšie a staršie ako slávne egyptské pyramídy a postavené smerom na sever. Pyramídy sú navzájom prepojené chodbami a podzemnými priestormi. Pyramída Slnka, Mesiaca a Draka medzi sebou vytvárajú dokonalý pravidelný rovnostranný trojuholník, čo malo byť aj cieľom pri ich výstavbe dávnou civilizáciou. Vek pyramíd odhadol tím archeológov pod vedením Osmanagiča na 30 tisíc rokov. V priestoroch pyramíd je koncentrácia záporne nabitých iónov 10x vyššia ako bežný priemer, čo má na človeka blahodárne účinky. Stačí 10 minút v tomto prostredí a účinky na ľudské zdravie – urýchľovanie liečby a spomaľovanie starnutia – začínajú pôsobiť. Bosnianske údolie pyramíd je historickým pokladom s magickými schopnosťami. Proces dokazovania skutočného pôvodu fenoménu bosnianskych pyramíd je už desať rokov obkolesený mnohými nejasnosťami. Sú pravé? Vymyslené? Odpoveď na tieto otázky dostanete od nášho sprievodcu.

4. deň:
Mostaru dominuje Staré mesto – historická časť s Hajrudinovým mostom cez rieku Neretvu, ktorý je zapísaný na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO a spája dve odlišné kultúry, kresťanskú a moslimskú. Stojí za to navštíviť i Karadžozbegovu mešitu, ktorá sa radí medzi najkrajšie. Ulička Stara Čaršija na ľavom brehu rieky Neretvy je ďalšou pamiatkou na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. V meste Blagaj sa nachádza vzácny dervišský kláštor Blagaj Tekija. Pochádza z roku 1520 a bol postavený s prvkami osmanskej architektúry a stredomorského štýlu. Vďaka svojmu historickému významu je považovaný za národnú pamiatku. Kláštor je situovaný priamo pri prameni rieky Buna. Tá vyteká z jaskynných priestorov skalného masívu. Nad jej útesmi sa nachádza pevnosť Blagaj.

5. deň:
Z hotela odchádzame v ranných hodinách. Po ceste domov sa zastavíme v Počitelji, ktorý bol v minulosti pirátskou osadou. Podľa dostupných informácií ju na konci 14. storočia na mestečko prebudoval bosniansky kráľ Stjepan Tvrtko I. V 15. st., v období silnejúcich tureckých výbojov, na skale v meste pribudol opevnený hrad. Jedným z jeho staviteľov bol aj nám známy uhorský kráľ Matej Korvín. Tento hrad stojí v Počitelji dodnes a ponúka kúzelný výhľad na celé mesto a popri ňom pretekajúcu Neretvu. Kravické vodopády sú v dedinke Gornji Studenci na rieke Trebižat a so svojou šírkou presahujúcou sto metrov ohromia na prvý pohľad. Voda padá z výšky takmer tridsiatich metrov a vytvára krásne jazero a vodopády. Návrat na Slovensko v neskorých nočných hodinách.


Poznámka:
Zmena programu vyhradená.


Ubytovanie:
4x v hoteli 3*

Stravovanie:
4x raňajky


Doprava:
Autokar.


Celková cena zahŕňa:
Dopravu luxusným autokarom. 4x ubytovanie s polpenziou v hoteli 3*. Sprievodcu CK.

Celková cena nezahŕňa:
Doplatok za jednolôžkovú izbu. Vstupy. Pobytovú taxu. Cestovné poistenie.

Generované systémom ProfiTour